Қандай жаңалықтар: тревел-трендтер және "Туризм күші" әрекетте
БАЛИ – JOIN UP-ТЫҢ ГУРМАНДАРҒА АРНАЛҒАН ГИДІ!
Балинезиялық тағамдардың нешеуін атай аласыз? Наси Кампур мен Наси Горенгтің айырмашылығы неде? Варунги дегеніміз не және Netflix жұлдызына айналған жергілікті мекеме қандай?
Біз Сізді осы сұрақтармен аздап абдыратып тастаған сияқтымыз. Ендеше, Бали бойындағы гастросапарға қалай қарайсыз? Өйткені, аралдың тамағы, тамаша жағажайлармен және әсерлі ғибадатханалармен қатар, – әртүрлілігімен және жаңалығымен қызықтыратын тағы бір өлшем. Бұл тәтті мен ащының, ғасырлық дәстүрлер мен заманауи батыстық трендтердің, түпнұсқалық варунгтар мен сәнді стильді кафелердің таңғажайып миксі. Біз оны Join UP-пен бірге зерттеуді ұсынамыз!
БАЛИНЕЗИЯНЫҢ ГАСТРОМӘДЕНИЕТІ ТУРАЛЫ НЕНІ БІЛУ КЕРЕК
Бали мен Индонезияның тағамдары бір-бірінен айтарлықтай ерекшеленеді. Басты айырмашылықтарының бірі – балинезиялықтардың сиыр етін жемеуі, ал индонезиялықтар арасында мұсылмандар көп, олардың мәзірінде шошқа еті жоқ. Бали асханасы дегеніміз – ол қанық иістер, экзотикалық дәмдеуіштер мен көптеген балғын ингредиенттер.
Нағыз балинезиялық асханасы бар мейрамханаларды танымал курорттардан табу әрқашан оңай бола бермейді, онда халықаралық мәзірді ұсынатын мекемелер көбірек. Сондықтан дәстүрлі жергілікті тағам үшін шағын елді мекендерге, көше базарларына, Рума Макан мен варунгиге – шағын отбасылық кафелерге барған дұрыс. Көбінесе олар отбасылық рецептері ұрпақтан ұрпаққа айтылып келе жатқан бір немесе бірнеше тағамға маманданған.
Бали гастромәдениетінің негізі
- Күріш. Балидің күріш алқаптарын ЮНЕСКО қорғайды, ал олардың бірегей мыңжылдық суару жүйесі – субакқа – бірқатар экскурсиялар арналған. Индонезияда тіпті күріш пен шұрайлылық пірі бар – Дави Шри. Балиде күріш бәрімен қоса беріледі десек те болады, одан тіпті десерттер мен сусындар дайындалады.
- Base Genep немесе Base Gede:
8 дәмдеуіштің бірегей комбинациясынан: ақ және қара бұрыш, күнзе, зире, қалампыр, мускат жаңғағы, күнжіт пен кемириден (Base Wangen); хош иісті тамыржемістерден: шалот пиязы, сарымсақ, үлкен галангал (ащырақ, шалғамға ұқсас), кішкене галангал, куркума мен зімбірден тұратын дәстүрлі паста. - Кокос сүті. Оны тағамға айқын дәм мен жағымды текстура беру үшін қолданады.
Дәм мен текстура дұрыс үйлесімін табу үшін балиліктер өнімдерді өңдеудің әртүрлі әдістерін қолданады:
- көмірмен грильде дайындау,
- банан жапырақтарына, ыстық күлде пісіру,
- фритюрде қуыру,
- буға пісіру.
Қызықты фактілер:
- Балинезиялық «шефтердің» Инстаграмдағыларды қуантатыны анық, өйткені олар үшін дастарханға тағамдарды безендіріп әкелу өте маңызды. Олар көкөністер мен жемістерден керемет фигураларды ойып, күрделі пішіндерді жасайды және түстермен ойнайды.
- Балиліктер – тәттіге құмар, сонымен қатар татымды және тәтті дәмдерді үйлестіруді ұнатады. Мұны істеу үшін олар дәмі ысталған сірнеге ұқсайтын шикі пальма қантын пайдаланады. Жергілікті базарлардан сіз осындай қантты әртүрлі реңктерде, сапада және дәмде таба аласыз.
- Жергілікті тұрғындар әдетте күрішті, көкөністі, сорпаны немесе етті таңертең ғана дайындайды, тағамдарды табаққа салып, күні бойына дастарханда қалдырады. Отбасы мүшелерінің бірі ашыққанда өзі келіп, жалғыз тамақтана береді. Бірақ үлкен мерекелер немесе фестивальдар кезінде балилықтар бүкіл отбасымен немесе тіпті ауылымен бірге тамақтанады.
- Тамақ – индуизм нанымдары мен рәсімдеріндегі маңызды элемент, ал белгілі бір пұттардың өз қалауы бар. Сондықтан кейбір мерекелерде шошқа етінен, ал басқаларында – үйректен немесе тіпті тасбақадан тағамдар дайындалады. Ғибадатханаға немесе діни рәсімге бара жатқанда, мұнда пұттарға тарту ретінде өздерімен бірге тамақ алып жүреді.
- Балиде тамақты тастау немесе көшеде үстінен өтіп кету әдетке жатпайды. Туристер үшін – дәл осындай ұсыныс.
БАЛИДЕ НЕНІ ТАТЫП КӨРУГЕ БОЛАДЫ
- Наси Кампур – бұл грильдегі ет, тауық еті, тофу, темпе, бұршақ өскіндері және самбал (ащы бұрыш тұздығы) сияқты әр түрлі қоспалармен ұсынылатын пісірілген күріш. Балидегі әрбір үй шаруасындағы әйел мен мекеменің өз Наси Кампур рецепті бар.
- Наси Горенг – ұқсас тағам, тек қуырылған күрішпен.
- Лаклак – ерітілген пальма қантымен және кокос үлпектерімен бірге ұсынылатын күріш ұнынан пісірілген құймақ (пандан жапырақтарын қосып, көбінесе жасыл түсте даярлайды). Бұл таңғы астың немесе стритфудтың танымал нұсқасы.
- Бетуту – банан жапырағында дәмдеуіштер қосып пісірілген үйрек немесе тауық. Құс бүтін тәулік бойы көмірде бұқтырылады! Содан кейін бұл нәзік ет күрішпен және салатпен бірге беріледі.
- Самбал уданг – ащы самбал тұздығы мен тамаринд пастасында бұқтырылған үлкен асшаяндар.
- Гадо гадо – буға пісірілген көкөніс, қуырылған шалот пен хош иісті жержаңғақ тұздығынан тұратын салат.
- Тахо Темпе – кокос суында, дәмдеуіштерде және тұздықта бұқтырылған тофу.
- Сате лилт – сүті мен дәмдеуіштерде маринадталған жіңішке түйреуіштердегі грильде даярланған әртүрлі ет немесе балық орамдары.
- Джаму – жас куркума тамырынан, зімбірден және жылы сумен, лайм шырынымен және балмен бірге берілетін жаңа суланған ұсақталған ақ күріштен жасалған сусын. Бұл тағам баршаның талғамына бірдей сәйкес келмеуі мүмкін, бірақ кем дегенде бір рет татып көруге тұрарлық.
- Далуман – шөп дірілдегі, кокос сүті мен пальма қантынан жасалған сусын.
- Туак – балинезиялық кокос шарабы.
- Салак (жылан жемісі), оның мәйегі құлпынай, ананас және қарлыған қоспасына ұқсайды.
- Дуриан – көптеген азиялық елдерде емдік болып саналатын әлемдегі ең үлкен жемістердің бірі. Жағымсыз иісіне қарамастан, мәйегінің жаңғақ, құлпынай, ананас, балмұздаққа ұқсас кілегей дәмі бар.
- Копи-лувак – дәндері жануарлардың (мусангтардың) асқазан-ішек жолында өңделетін әлемдегі ең қымбат кофе (келісі шамамен 700 доллар). Бірақ мұнда Сізге нағыз копи лувакты ұсынатын жерді табу – тағы бір мәселе. Шынында, 80% жағдайда осы брендпен кәдімгі дәндерді сатады. Сондықтан тексерілген орынды – Канггудағы Satu Satu кафесін есіңізде сақтап алыңыз.
JOIN UP ҰСЫНАТЫН ГУРМАННЫҢ БАЛИ БАҒДАРЫ!
Біз Сізге must visit тізіміне қосуға шынымен тұрарлық орындарды іріктеп қойдық:
- Bale Udang (Kuta мен Ubud). Бұл судағы мейрамхана авторлық мәзірдің жұлдыздары – асшаяндарды жақсы көретіндер үшін маст. Тағы Куттағы Bale Udang-та Балидегі ең үлкен ойын алаңы бар.
- Wild Air (Убуд) – тропиктік джунглимен қоршалған террасасы мен инфинити хауызы бар стильді мейрамхана. Күннің батуын дәмді қарсы алу үшін тамаша орын.
- Nook (Badung) – мәзірінде балилік, индонезиялық және батыстық тағамдары бар күріш алқаптарының арасындағы мейрамхана.
- Санггалангит ауылындағы Hatten Wines шарап жасау кәсіпорны. Әлемде ланкалық шараптың дәмін татып көруге болатын орындар соншалықты көп емес, ал мұнда экскурсияда туристер тіпті жүзімдіктерді аралап та, зертханаға кіріп, әрине, жергілікті жүзім мен шарапты дегустациялай да алады.
- Будугулдағы жергілікті маркет. Оның қатарлары тропиктік жемістердің, көкөністердің және дәмдеуіштердің жүздеген түрлерінің калейдоскопына ұқсайды, ал сатушылар олардың қайсысы немен жақсы үйлесетінін қуана айтып береді.
- Синду түнгі базары. Мұнда жейтін бірегей не нәрсе бар? Дуриан балмұздағы мен мартабак – әр түрлі салмасы бар жұқа құймақшалар.
- Bresela – жергілікті тұрғындармен, фермерлермен араласып, балилік кокос шарабы – туактың қалай жасалатынын көруге болатын күріш алқабының ортасындағы түпнұсқалық бар.
- Samsara Living Museum өлкетану мұражайы. Дәл солай, біз қателескен жоқпыз. Өйткені, мұнда күшті аспаздық мастер-кластар өткізіледі, ал әзірленген барлық тағамдар дәстүрлі түскі ас – медибунг ретінде қойылады. 400 жылдық бұл дәстүрдің ерекшеліктері қандай екенін де сол жерде айтады.
- Джимбаран жағажайы – теңіз өнімдерін ұнататындардың ағылып баратын жері. Бұл жағалаудағы балық мейрамханаларының санынан көз сүрінеді, ал бәріне бонус ретінде үлкен балық базары қоса бар.
- Бату Болонг көшесі – мұнда жергілікті стритфудқа барыңыз. Онда жергілікті деликатестері мен жанды музыкасы бар тұтастай 2 шақырымға созылған варунгтар мен нүктелер орналасқан. Ал сенбіде осында келсеңіз, жақын маңдағы Канггу базарынан қосымша бірдеңе алып қайтуға болады.
- Room4Dessert – 2018 жылы Эммиге үміткер болған Netflix Chef’s Table: Pastry сериялының жұлдызы.
- Apéritif – Балидегі алғашқы және ең танымал файн-дайнинг споттардың бірі.
Варунгтар
Варунг жергілікті тілде «дүкен» дегенді білдіреді. Балинезиялықтар ежелден шағын отбасылық бизнесті (әйелдер жиі ашқан дүңгіршектер, кофеханалар, кафелер) осылай атайды. Туристер бұл сөзді негізінен жылдам және қолжетімді тамақтануға болатын шағын мекемелермен байланыстырады. Аралда мыңдағаны бар, мұнда ең танымалдарының бірнешеуі ғана:
- Laka Leke (Убуд) – мұнда балинезиялық және индонезиялық асханалардың түпнұсқалық және заманауи тағамдарын жасыл желектер мен күріш алқаптарының арасындағы жайлы ашық павильондарда пикникте отырғандай, тамсанып жеуге болады. Кейде кешке Laka Leke-де дәстүрлі билері мен әндері бар қойылымдар болып тұрады.
- Layana Warung (Убуд) – аттас сарқырамаға тікелей қарап тұр, жергілікті және халықаралық тағамдардың түр-түрі бар.
- Nasi Bali Men Weti (Денпасар) – бұл варунг 55 жастан асқан! Бұл жердің ерекшелігі тұрақты мәзірінің жоқтығында. Қонақтар ингредиенттер мен порция мөлшерін таңдап, өздерінің ойдағы Наси Кампурын өздері жасай алады.
- Warung Makbeng (Денпасар) – бұл жердің мәзірі өте қарапайым, бірақ әрбір сетінде авторлық тағам қарастырылған. Мысалға, арнайы рецепт бойынша сары дәмдеуіштер қосылған балилік балық сорпасы, қуырылған балық немесе самбал бар. 80 жылдан астам уақыт бойы мекеме – жергілікті халық пен туристердің топында.
- Warung Classic (Мундук) – дәмді жергілікті тамағымен және таулар мен теңіздің керемет панорамалық көріністерімен танымал. Тағы мұнда аспаздық мастер-кластар өткізіледі.
- Gourmet Sate House (Кута) – сате лилтті татып көруге болатын тамаша орын.
JOIN UP-ПЕН ИНДОНЕЗИЯҒА!
Бізде жұмақ аралындағы ұмытылмас гастрономиялық тәжірибе үшін бәрі дайын тұр:
Ыңғайлы ұшу бағдарламасы
Біз Алматыдан Air Astana қанатымен аптасына 3 рет: сейсенбі, жұма және сенбі күндері Бангкокқа қонып, әрі қарай ұшамыз.
Лейовер кезінде біз әуежай мен қала орталығы* арасында ыңғайлы орналасқан Oakwood Studios Sukhumvit Bangkok 4* қонақ үйінің жайлы бөлмелеріне тоқтауды ұсынамыз.
Күшті өнім
Біздің портфолиода қонақ үйлер мен виллалардың түр-түрі бар, олардың көпшілігі қазақстандық нарықтың фавориттері. Join UP ұсынады!:
|
Сенімді серіктесіміз
Pegasus Indonesia Travel, оның:
- 20 жылға жуық тәжірибесі,
- меншікті автопаркі,
- тәулік бойы туристерді қолдау қызметі,
- ағылшын және орыс тілдерінде еркін сөйлейтін кәсіби гидтер командасы,
- белсенділіктің, экскурсиялық және СПА бағдарламаларының қалаған түрлері бар.
Join up-пен Балиге ұмытылмас гастросапарды броньдап қойыңыз!
* қаласа, турист Бангкокта тоқтау үшін басқа қонақ үйді таңдай алады