Пришло время отправиться в столицу ОАЭ — UFC возвращается в Абу-Даби!
Түркиядағы Wine Tasting Tour – Анталиялық Box of Impressions⁶ ашылу салтанаты

Анталия кеші теңіз үстіндегі көз тартар күнбатысымен, түрлі-түсті базарлардағы гуілмен, мүәзиндердің әуезді үнімен есте қалуы мүмкін. Ал бәлкім – Борнова мускатының жемісті иісімен, Casa Sur мейрамханасының жайлы бағына тән жылулықпен және әрбір бокал артында жатқан тарихтармен, Түркияны өзгеше – крафттық және эногастрономиялық1 қырынан ашатын сәттермен есіңізде қалар. Қызықты әрі тың естіледі, солай ма? Толығырақ білгіңіз келеді ме? Әрине, біз дайынбыз!
Біздің Box of Impressions –тің қақпағын көтереміз, яғни ашамыз және сізді түрік шарап мәдениетімен танысуға шақырамыз!
JOIN UP!™-пен: АНТАЛИЯДАҒЫ WINE TASTING7 TOUR ДЕГЕНІМІЗ НЕ?
Түркия – негізінен мұсылман елі болғанымен, бұл жерде шарап дайындау дәстүрі алты мың жылдан астам тарихқа ие, оның тамыры хеттер, ликийлер және фригийлер заманынан бастау алады. Қызықты кіріспе емес пе? Енді сізге тағы бірнеше күтпеген деректер ұсынамыз:
- Түркия әлемдегі ең үлкен жүзімдік алқаптары бар бес елдің қатарына кіреді3, бірақ жүзімнің тек аз ғана бөлігі шарап өндіруге пайдаланылады, көп бөлігі дастарханға арналған жүзім мен кептірілген жүзімге (мейізге) кетеді.
- Елде 800-ден астам байырғы2 жүзім сұрыпы бар, олардың 30-дан астамынан шарап жасалады. Ең танымал үлгілер – Каледжик Карасы, Богазкер, Наринче. Бірақ супер сирек кездесетін түрлері де бар, мысалы, Паткара, Мерсиннің таулы етегіндегі бір ғана жүзім алқабында өсетін түрі.
- Түрік шараптары халықаралық байқауларда үнемі жүлделер алады, бірақ жаһандық нарықта әлі кеңінен танылмаған.
Біз жағдайды өзгерту керек деп шештік және біз өзіміздің «Әсерлер қобдишасын» жинағымызға жергілікті шараптарды татып көруді қостық, сол арқылы сіздерге Түркияның жаңа бір қырын ашып, өзіңізді ерекше сезінуге мүмкіндік бергіміз келеді. Таныстарыңыздың көбісі түрік шарабын татып көрген бе?!
Сонымен, біздің Wine Tasting Tour құрамына не кіреді:
- Т жергілікті өндірушінің 5 түрлі шарабын татып көру;
- сусынның дәмі мен хош иісін ашуға көмектесетін әртүрлі тағамдармен кешкі ас;
- кәсіби сомельенің дәрісін тыңдау.
Бұл экскурсия Белек және Анталья аймақтарының қонақтарына қол жетімді.
Бағасы: 115 еуродан басталады.

ШАРАПТЫ ОРЫНДАР – CASA SUR
Өзіңізді мыңдаған жылдық тас қабырғалармен қоршалған ботаникалық бақтың ортасында, жылы көшедегі шамдар жарығымен және бохо стиліндегі стильді декорациялар арасында өткізілетін ерекше кешкі ас атмосферасында елестетіңіз. Міне, Casa Sur дәл осылай болады! Бұл бірнеше бөлмеден тұратын бутиктік қонақ үй, және сізге ол жайлы білуге тиісті тағы бірнеше фактілер бар:
- Қонақ үй ескі Калеичи қаласының ежелгі қабырғаларының дәл артында орналасқан.
- Бұрын бұл үйде әйгілі түрік суретшісі Мухиттин Селаметтің резиденциясы мен галереясы болған, сондықтан эстетика мен шығармашылық аураны әр бұрышта сезіну бекер емес.
- Аумақтың бір бөлігін мандарин, апельсин ағаштары және тіпті банандары бар ботаникалық бақ алып жатыр, олардың жемістері жергілікті мейрамханада тағамдар мен сусындар жасау үшін пайдаланылады.
Атмосфера өз алдына әсерлі, ал сіз әлі шарап мәзірін көрген жоқсыз ғой. Ой, ол жерде жұлдыздар шашылып жатыр!
БОКАЛДАРДА НЕ БАР
7 Bilgeler-ден Мускат Борнова
Билге Ямен — көне Эфес қаласының маңында орналасқан шарап зауытының негізін қалаушы — заманауи органикалық шарап өндірісін ежелгі философтардың философиясымен біріктіруге шешім қабылдады. Сондықтан ол өз шарап зауытын «Жеті данышпан» деп атады, ал оның шараптары 2,5 мың жылдан астам уақыт бұрын Эфес, Милет және Приена қалаларында өмір сүрген философтардың есімдерін иеленеді.
Жергілікті терруар жүзімді, әсіресе байырғы сұрыптарды өсіру үшін өте қолайлы болды: Мускат Борнова, Карасакыз, Наринче и Каледжик Карасы. Ал өндіріс жемістерді мүмкіндігінше нәзік өңдеуді қамтамасыз ету үшін жидектерді конвейер таспалары арқылы сорғыларды пайдаланбай тікелей ашыту резервуарларында тасымалдау үшін арнайы жасалған. Міне нәтижесі — 2020 жылдан 2023 жылға дейін 7 Bilgeler шараптары IWSC4 халықаралық байқауында 10 марапатқа ие болды.
Қызықты факт: 7 Bilgeler — Cittaslow Friends қауымдастығының мүшесі және Түркиядағы Cittaslow5 философиясының амбассадоры болып табылады.
HUS-тың Эмир және Суперновасы
HUS — бұл 2018 жылы Измирге жақын орналасқан Урлада Джейлан Эртерер мен оның чилилік күйеуі Хуан Пабло Диас Леон негізін қалаған отбасылық бутиктік шарап зауыты. HUS философиясы – «бокалдағы терруар», яғни экологиялық таза шарап өндіру, процестерге минималды араласу және жергілікті сұрыптарды, мысалы Кариньян мен Аликантені қайта қалпына келтіру. Бұл екі жүзім сұрыпы осы аймақта ондаған жылдар бойы өсірілген, бірақ қазір олар дерлік жойылып кету алдында тұр. Міне, дәл осы сорттарды HUS біріктіруге шешім қабылдап, сіздің бокалыңызға дәл сол Супернова шарабын жасады. Айтпақшы, 2023 жылы бұл шарап Sommelier Selection марапатын иеленді.
Ал сіз татып көргелі тұрған Emir от HUS, осы жылы Turkish Wine Challenge үш марапатына ие болды, ал 2019 жылы – әлемдегі ең беделді Decanter8 марапатының қоласына ие болды.
Қызықты факт: 2025 жылы HUS шарап зауытының жанындағы мейрамхана Мишлен9 гидінің ұсынылған орындар тізіміне кірді. Егер сіз нағыз гурман болсаңыз, бұл — Түркиядағы келесі міндетті баруыңыз қажет орындардың бірі.
Suvla Winery-ден Каледжик Карасы
Suvla — Түркияның ең жарқын шарап зауыттарының бірі, ол Галлиполи тарихи түбегінде, аңызға айналған Трояға қарама-қарсы орналасқан Эчеабатта орналасқан. 2003 жылы Пынар мен Селим Эллиалты ерлі-зайыпты алғашқы жүзім көшеттерін отырғызып, органикалық жүзім шаруашылығына баса назар аударды. Бүгін де Suvla –15 жүзім сұрыпы бар, оның ішінде жергілікті Карасакъз, Киналы Япинджак және Каледжик Карасы сияқты сорттар да бар, 100 гектардан астам алқапты қамтитын плантация.
Шарап зауыты халықаралық байқауларда шамамен 750 марапатқа ие болды. Міне, ең соңғы бірнешеуінің ішінде: Best Winery in the Balkans (2020–2025), Mundus Vini 2025 и IWSC 202510.
Lykia-дан Ачикара
Lykia жүзім алқаптары Элмалының таулы аймағында 1000 метрден жоғары биіктікте орналасқан, бұл шарап зауытының бір ерекшелігі болып табылады. Тағы бір ерекшелік — негізін қалаушылар, ағайынды Четинкая философиясы — жергілікті шарап мұрасын сақтау және органикалық жүзім шаруашылығын дамыту. Олар 16 жыл бойы байырғы Ачикара сұрыпын іздеуге арнады және нәтижесінде шамамен 200 жылдық жүзім көшетін қайта қалпына келтірді. Міне, дәл осы сорттан олар Сара Абботт атты Master of Wine сарапшысының 94 ұпайын алып, 300 түрік шарабы арасынан соқыр дегустацияда жеңіске жеткен шарапты жасады11 Ал енді одан Сіз де ләззат алатын боласыз!

Сіздерді қайдам, ал біз мұндай керемет жергілікті брендтердің бір үстелде жиналуынан сәл масаң болып қалдық. Бірақ сіздерге жұлдызды шараптар мен әсерлі сәттерді уәде еткен едік — қабыл алыңыздар!
Түркияны сүйікті шарап аймақтарыңыздың картасына қосыңыз да, Join UP!™-ның «Box of Impressions» жинағынан жаңа дәмдерді бірге ашайық!
Қай шарап сіздің ең сүйіктіңізге айналатынын білуге біз де асықпыз.
1 Шараптар мен басқа да алкогольдік сусындарды аспаздық тағамдармен үйлестіру өнері
2 Белгілі бір аймақта ұзақ уақыт бойы өсірілген, шетелден әкелінбеген жергілікті шығу тегі бар сұрып
3 researchgate.net
4 Халықаралық шарап пен қатты алкогольдік ішімдіктер байқауы
5 Cittaslow — 1999 жылы Италияда пайда болған халықаралық қозғалыс, slow living және slow food философиясының жалғасы болып табылады. Оның идеясы – өмірді асықпай, табиғатқа, мәдениетке, жергілікті дәстүрлерге және өмір сапасына құрметпен қарау
6 Мұнда және әрі қарай мәтінде ағылшынша “Әсерлер қобдишасы” деген сөз
7 Мұнда және әрі қарай мәтінде ағылшынша “ Шарап туры-дегустациясы”
8 huswines.com
9 guide.michelin.com
10 instagram.com
11 likyasarap.com